Jordansko - Petra
Odpovím si sám - v Maps.me jsou mezi poi panorama pointy.
Zítra mě mám čas do cca 15h, než bych měl od Ammánu zmizet na letiště - Jerash nebo Ammán? Obojí nejspíš nestihnu. Přiznám se že jsem Ammán podrobně nestudoval a netuším, zda v něm najdu něco víc než novodobé arabské pozlátko a s autem se mi nechce do velkého města. Chápu správně, že Ammán není žádný hit?
Mel jsem namysli projit si primo vednici Dana. Sama o sobe je zajimava a je tam i krasny vyhled.
V Ammanu jsem nebyl, ale taky mam za to ze za moc nestoji. Navic strasna doprava. Jerash je ale uz asi moc z ruky. Nevim co vsechno obsahuje tvuj itinerar, ale v oblasti se toho i tak najde dost..
Jestli rozmýšlíš mezi Jerash nebo Ammán, tak to jistě Jerash. Ammán je podle mě jen město plné auto kde jsou dvě zajímavé památky. Zatímco v Jerash můžeš chodit klidně i několik hodin a podle mě jsou to jedny z nejlepších antických památek, kde jsem byl (mimo Itálii).
Standa napsal(a):Mel jsem namysli projit si primo vednici Dana. Sama o sobe je zajimava a je tam i krasny vyhled.
Biorezervaci Dana rozhodně doporučuji, byl jsem letos v prosinci a stojí za to. Čtyřhodinový trek optimální, nádherné výhledy.
Zdarec,
máte někdo zkušenost? Přílet 18:35 do Akaby, pasovka, PCR a autopujčovna, má cenu se potom trmácet do Petry ( netuším jaká je cesta) nebo je lepší až za světla?
Díky moc
Ahojda,
osobně bych to dal ještě večer (v noci)....do Petry potřebuješ cca. 2 hod, většina cesty sviští po "dálnici", jen asi posledních 30 km je jen kroucení volantem po "okresce". Ušetříš takto čas a ráno můžete být už brzy ráno u vstupu, než dorazí autobusy.. (zkušenost před covidem, asi to nyní nebude tak dramatický). Užijte si to, závidím :-)!
Osobne by som asi tiez isiel vecer. Ako uz bolo napisane. Cesta je v pohode aj v noci. Zalezi ako rychlo prebehne vstup, a pozicanie auta. Ale myslim, ze okolo 23 by ste mohli byt na mieste.
Jen bacha na kamiony a náklaďáky jedoucí do kopce (i z prudšího kopce dolů, ale tebe se bude týkat jen do kopce) někdy jen 20 km/h, někdy v levém pruhu na dálnici a někdy neosvětlené za tmy. Nikdy se mi nestalo, že by všechny 3 případy byly najednou, ale 2 najednou běžně. Předjíždí se prostě zprava.
Úsek z Akaby, kde se dálnice klikatí wádím je krásný, tak ho projeďte ta světla aspoň cestou zpět. Od dálnice je pak přes 40 km a v závěru dlouho přes město.
Díky za info, hecneme to ještě večer :)
Jinak je pravda, že když přiletíme do Akaby, tak nemusíme mít vízum? Můžeme úplně bez probému do Petry, Wadi rum a potom odletět zpátky z Akaby?
Mělo by to tak být podle všech informací, i když si nepamatuju, že by to na tomto fóru někdo potvrdil z vlastní zkušenosti.
IceMan napsal(a):Díky za info, hecneme to ještě večer :)
Jinak je pravda, že když přiletíme do Akaby, tak nemusíme mít vízum? Můžeme úplně bez probému do Petry, Wadi rum a potom odletět zpátky z Akaby?
Pokial to vyskusate, dajte vediet ako to dopadlo. V Jordansku sme uz boli, ale pokial by to slo bez viza tak by som este na par dni isiel. Petru uz nemusim, a ostatne drahe nie je. S vizom, alebo JP sa to zbytocne predrazuje.
Dle jejich webu stále funguje. Když na to teď koukám, tak by to mělo fungovat i na ostatních hraničních přechodech, jen s tím rozdílem, že se musíš do 48 hod zaregistrovat v Aqabě v kanceláři té speciální ekonomické zóny.
https://aqaba.jo/Pages/Viewpage/...ormalities
Ale jak píše torpy68, jakmile se vrátíte, dej pls vědět, jak to probíhá, dík!
Byl jsem v roce 2019.
Amman + Jordanpass.
Při příjezdu do Aqaba stáli policisté/vojáci a kontrolovali auta.
Je tam kontrolní stanoviště.
Pokud chceš Petru + nějaké další památky tak se ti vyplatí Jordanpass a máš v něm zahrnuté víza.
Nás nekontrolovali ani při příjezdu ani na odjezdu z Aqaby.
Checkpointy jsou v Jordánsku na mnoha místech, ale nevybavuju si, že by mě někde loni v říjnu zastavili.
Jestli se vyplatí Jordan pass, si každý může snadno spočítat dle infa na příslušném webu.
@IceMan: super, konečně někdo oficiálně potvrdil, díky! Teď ještě uvolnění opatření a bude to jako za "starých dobrých časů". Pro mě je to kvůli potápění ta nejlepší a zajímavější alternativa k Egyptu.
Opatření v reálu není moc kam uvolňovat. Minulý týden nechtěli nic v hotelu, restauraci a rouška je vidět jen v hromadné dopravě a na kontrolních bodech. Ve městě se i kolem policistů chodí bez roušky. Navíc minulou neděli místní četl novinky a radoval se, že od tohoto týdne padají omezení (roušky, testy) a přijedou tak turisté. Na MZV nic ale nevidím. Jediným reálným opruzem je test před cestou a na letišti (s rizikem izolace).
Inspiračka a kontakty:
No právě ty testy při příletu...to riziko izolace mě děsí, navíc s dětma 11+15. To mi to za současný situace za to nestojí, budu dál vyčkávat :-)
Nalepí ti QR kód na zadek (tedy zadek cestovního pasu). Na adresu z QR kódu ti přijde výsledek. Odběr byl otázkou minut a můžeš jít z letiště kam chceš. Také ti výsledek dojde na mobil.
Výsledek došel cca za 3-4h. Kdyby někdo jel z Brna, tak zapůjčím SIMku (klidně bych i daroval, ale nechci zase stát frontu na přepážce :-))
Jestli myslíš úterý 1. března, tak to by mělo klapnout.